#meidäntytöt-kampanja

Siitä on yli 10-vuotta, kun ensimmäisen kerran lähdin tutustumaan siihen, miksi tyttöjen sukuelimiä silvotaan. Siitä lähtien olen toistanut itseäni ja perustellut, miksi Suomessa on syytä ottaa vakavasti tyttöjen sukuelinten silpominen. Jostain syystä tykkäämme Suomessa pitää ajatuksesta kiinni, että poikkeamme muista Euroopan maista ja siksi silpominen ei voi olla ongelma Suomessa. Mutta onko tosiaan näin? Yli 10 vuoden jälkeen ei kukaan voi poissulkea, etteikö suomalaisia tyttöjä olisi riskissä joutua silvottavaksi, eikä kukaan voi kertoa mikä tilanne Suomessa tällä hetkellä on.

Uskon itse, että valistustyö, ennaltaehkäisy, tutkimukset ja kyky puuttua on äärimmäisen tärkeää. Siitä huolimatta koen, että Suomessa eletään jonkinlaisessa murrosvaiheessa, jossa aletaan vasta nyt toipumaan siitä, että Suomessa tosiaan on suomalaisia tyttöjä, jotka ovat riskissä joutua yhden pahimman ihmisoikeusloukkauksen uhriksi. 2017 olin mukana haastattelemassa nuoria naisia, joita oli lähetetty ulkomaille silvottavaksi. Sitten tuli THL:n arvio siitä että, Suomessa asuu arviolta noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä tai naista ja noin 650–3 080 tyttöä elää silpomisuhan alla. Viimeiseksi tuli kouluterveyskysely, jossa kymmenet Suomessa syntyneet tytöt kertoivat joutuneensa silvotuksi.

Siitä huolimatta, että kaikki tieto tähän asti puoltaa sitä, että suomalaisia tyttöjä on joutunut silvotuksi, tuntuu hämmentävältä, että emme ota lainsäädäntöä tukemaan silpomisen vastaista työtä. Jokainen tyttöjen sukuelinten silpomisen parissa työtä tekevä ihminen tietää, että perinnettä harjoittavat ja hyväksyvät eivät näe silpomista pahoinpitelynä. Tämän lisäksi kaikki silpomisen eri muodot on syytä kriminalisoida erikseen, jotta ei jäisi mitään tulkinnanvaraa tai epäselvyyttä, mikä on silpomista ja mikä ei. Kyllä, myös tällaisia keskusteluita käydään Suomessa.

Siksi haluankin kysyä, että kuinka monta tyttöä pitää tulevaisuuden tilastoissa näkyä tulleen silvotuksi, ennen kuin Suomi ottaa selkeämmän lainsäädännön tueksi? Hoetaan usein että ”yksikin tyttö on liikaa” mutta onko se tosiaan niin? Miksi sitten jo kymmenet silvotut tytöt eivät riitä syyksi saada tyttöjen sukuelinten silpomista erikseen kriminalisoiva lainsäädäntö? Läinsäädäntö ei ole tällä hetkellä aukoton ja se on koitunut niiden lasten kohtaloksi, joita sen on pitänyt suojella.

Minusta Suomen on korkea aika ottaa rohkean ja ainoan oikean askeleen ja viestiä yhteiskuntana Suomen kannan tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Ottaa sen rohkean askeleen suojellakseen #meidäntyttöjä joilla on oikeus koskemattomuuteen riippumatta mihin kulttuuriin tai uskontoon ovat syntyneet.

Tänään alkaneen #meidäntytöt -somekampanjan yksi tärkeimmistä tavoitteista on tehdä näkyväksi seuraavan sanoman: Kyse on meidän tytöistä, eli suomalaisista tytöistä, jotka ansaitsevat täyden oikeuden koskemattomuuteen. Haastan itse  #meidäntytöt-kampanjaan meidän istuvaa Sanna Marinin hallitusta. Haluan muistuttaa päättäjiämme siitä, että vaikka näiden tyttöjen oma ääni ei kanna, on meidän velvollisuus siitä huolimatta kuulla heidän hädän.

#meidantytöt #oikeuskoskemattomuuteen

-Ujuni Ahmed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: