Kiitos Suomen PEN:ille tämänvuoden sananvapauspalkinnosta

Sananvapauspalkintona saamelaistaiteilija Marja Helanderin lahjoittama upea teos; Veden suojassa toinen maailma.

Minulle luovutettiin keskiviikkona 12.2. Suomen PENin sanavapauspalkinto. Se merkitsee minulle paljon, sillä kaikki ihmisoikeustyöni perustuu sananvapauteen. Sen, että saan puuttua epäkohtiin joita kohtaan, sen että voin sen kummempaa ilman pelkoja tehdä työtä tasavertaisemman maailman puolesta. tehdä työtä joka merkitsee minulle.

“Viime vuosina erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistuva häirintä, uhkaukset, väkivalta ja vankeustuomiot ovat lisääntyneet eri puolilla maailmaa. Ihmisoikeuksien puolustajia ei saa jättää yksin.”   Suomen PENin perusteluihin kiteytyy tärkeän sanoman ydin joka koskettaa minua myös usealla tasolla. Minulla on henkilökohtaista kokemusta vaientamisesta sekä häirinnästä joka on seurannut työstäni. Jokaisen meidän velvollisuus on varmistaa että ihmisoikeudet toteutuvat mutta vähintä mitä jokainen meistä voisi tehdä, on varmistaa että ihmisoikeustekijät saavat tehdä työnsä rauhassa meidän kaikkien puolesta.

Ihminen hyvin nopeasti kuitenkin mukautuu tilanteeseen ja pitää itsestäänselvytenä sellaisiakin asioita joiden eteen on taistellut. Ymmärsin itse sen kun kävin kotimaassa Somaliassa ensimmäistä kertaa viimevuonna. Ymmärsin, että olen etuoikeutetussa asemassa sillä minulla on mahdollisuus vaikuttaa ja muuttaa asioita. 

Viimeaikoina olen huomannut kuitenkin että Suomessakin sanavapauden eteen on tehtävä vielä työtä vaaliaksemme sitä. Ihmisoikeuksien puolesta työtä tekevänä olen huolissani “ilmiöstä” jotka koettelevat sekä jarruttavat meitä kehityksessä kohti demokraattisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa. 

Vihapuheeseen, jolla pyritään vaientamaan toisinajattelijoita ja ihmisoikeusaktivisteja maahanmuuttajayhteisöissä, erityisesti naisia. 

Vihapuheeseen, jolla pyritään vaientamaan ja polkemaan eri ihmisryhmien ihmisoikeuksia yhteiskuntamme eri tasoilla, perustellen tätä sanavapauden nimissä. 

Koko yhteiskunnassamme vallitsevaa yleistyvää keskustelutyyliä jossa asian edelle menee sanojan ulkonäkötekijät. Juurtuneet rakenteet jotka jarruttavat epäkohtien nostamista yhteiskunnassamme. Tämä on viimeaikoina ollut kokemukseni mukaan havaittavissa myös heidän keskuudessa joiden tehtävänä on edistää ihmisoikeuksia. 

Sananvapaus, perus- ja ihmisoikeudet ovat symbioosissa eikä ne voi poissulkea toisiaan. 

Siksi iso kunnia saada tämä tärkeä tunnustus.

-Ujuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: