Medialla on vastuu käsitellä ihmisoikeusloukkauksia niiden oikeilla termillä.

Olen viimeisen vuoden aikana seurannut mediaa ja sen tapaa käsitellä tyttöjen sukuelinten silpomista. Olen tyytyväinen kuinka olemme aiheen suhteen yleisesti edistyneet ja pystymme puhumaan siitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Useat toimittajat ja lähes kaikki perinteen parissa työskentelevät käyttävät oikeaa termiä, mutta senkin saralla meillä on vielä työtä. Nimittäin tänään luin TAAS eräästä lehdestä tyttöjen sukuelinten silpomisesta pelkästään tyttöjen ympärileikkauksena.

On ymmärrettävää jos asiakas- tai valistustyössä käytetään ympärileikkaus- termiä selvennykseksi. On ymmärrettävää jos media samasta syystä haluaa käyttää molempia termejä.  Mutta olen hyvin huolestunut ja harmissani jos yksi vakavimmista ihmisoikeusloukkauksista ei voida julkisessa keskustelussa käsitellä oikealla termillä. 

Miksi sitten on tärkeätä puhua silpomisesta? 

Sen takia, että yksinkertaisesti tyttöjä ei ympärileikata. Ja kansainvälisesti perinnettä viitataan termillä FGM (female genital mutilation). Ympärileikkaus- terminä on virheellinen, harhaanjohtava ja hyvin vähättelevä. Sen lisäksi useat silpomisperinnettä harjoittavat käyttävät tyttöjen ympärileikkausta jotta perinne olisi hyväksyttävämpi. Tämän vuoksi tyttöjen ympärileikkaus- termi on hyvin ongelmainen niin mediassa kuin ammattilaisten suusta sillä se ei kuvaa toimenpidettä. 

Tyttöjen sukuelinten silpomisesta puhuessa on ensiarvoisen tärkeää, että myös media pyrkii käsittelemään aihetta sen vaativalla vakavuudella ja ensisijaisesti ihmisoikeusloukkauksena. Tässä asiassa medialla on vastuunsa.

-Ujuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: