Hyvää joulunaikaa kaikille!

Joulu on ollut mulle yksi ristiriitaisempia ajatuksia herättävä niin kauan kuin sitä muistan. Erityisesti ala-asteella ja koraanikoulussa. Kummassakaan ei ikinä selitetty mistä on kyse. Lapselle se tietenkin herättää ristiriitaisia ajatuksia, erityisesti kun koulussa se oli hyvin isosti ja postiivisessa mielessä juhlittu juhla, kun samaan aikaan koraaniopettajallamme oli hyvinkin negatiivisen jyrkkä tulkinta siitä. Se oli hämmenttävää.

Aikuisiällä olen yrittänyt oppia “asennoitumaan” jouluun eri tavalla kuin tähän asti. Usein tähän asti asennoitumiseni on kuitenkin varjostanut vahva tietynlainen ennakkokäsitys joulusta, joka on puhtaasti syntynyt koraaniopettajasta saatu oppi. Sen lisäksi en ole ikinä itse saanut nähdä mitä se joulu konkreettisella tasolla tarkoittaa suomalaisille. Kunnes viime vuonna päädyin joulun ajaksi Etelä-Savoon. 

Joulunaikaan liittyy monia kauniita asioita kuten rauhoittuminen, yhdessä olo, läheisten tapaamista, hyvää ruokaa ja hyvän mielen jakaminen. Kokemuksieni mukaan suomalaiset pyrkivät hyviin tekoihin niin tutuille kuin tuntemattomille ja siihen some on antanut helpostusta. Useissa fb-ryhmissä joihin kuulun on täyttynyt tuntemattomien halusta lahjoittaa vähävaraisille ja muuta jotta he saavat hyvän joulumielen. Usealla vanhukselle joulu on myös harvinaisia aikoja, jolloin he saavat  seuraa. Tää yhteisöllisyys joulun alla on kauneimpia asioita joulussa, mitä Suomessa tarvitaan koko vuoden jokaisena päivänä. 

Joulu on kuitenkin myös kaikesta huolimatta surullinen aika monelle suomalaiselle. Se merkitsee monelle yksinäisyyden aikaa ja myös monessa perheessä se voi olla alkoholin vuoksi lapsille hyvin surullinen perhejuhla. Sitä ei voi unohtaa eikä vähätellä. Myös joulun kaupallisuuden ongelmallisuus on häirinnyt mua ja olen lukenut useita anonyymikokemuksia  eri foorumeissa, missä perheiden vanhemmat ahdistuu lahjojen osuudesta jota varjostaa perheiden vähävaraisuus. Se on harmillista, sillä koen joulu ajan parhaana osuutena just se yhdessä olo. 

Mä uskon siihen, että asiat jotka saa meidän hyvät puolet/teot esille ovat, asioita jotka yhdistävät meitä. Asiat joilla pitäisi olla eniten väliä mutta saavat hyvin vähän painoarvoa ja huomiota. Joulun- ja Ramadaninaikaa.  Mä olen viime vuodesta oppinut sen, että toisille tärkeiden pyhien hyväksyminen ei ole itseltään pois eikä varsinkaan vahingoita omaa uskoa vaikka ne poikkeaisivat toisistaan. Ensijaisen tärkeä on hyväksyä, ymmärtää ja kunnioittaa. Samalla tavalla kuin mun ystävät ja läheiset ovat mukana mun arjessa tiiviisti myös ramadan aikana –  minusta on ihanaa näin toista kertaa elämässäni toivottaa Hyvää Joulua kaikille sitä viettäville ja hyvää joulunaikaa koko Suomelle. 

-Ujuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: