Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!

Kävin keväällä ensimmäistä kertaa synnyinmaassani Somaliassa. Jo ensimmäisellä kerralla kun pääsin perille, koin mielettömän yhteyden sinne. Kesällä palasin ensimmäistä kertaa synnyinkaupunkiini Mogadhisuun. Samana iltana oli presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto johon olin menossa kutsuvieraana. Minua ei ole eläessäni jännittänyt, innostanut ja pelottanut samaan aikaan. Pelko johtui lähinnä turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.  Kyseiset juhlat olivat silmiä avaava ja koin tunteita joita en ole ikinä edes uskonut kokevani. Tunsin isänmaallisuutta ja ensimmäistä kertaa tuli tunne, että tässähän on kyse nimenomaan somalialaisuudesta. Koin ylpeyttä, että olin somalialainen enkä kokenut yhtään syyllisyyden tai huonommuuden tunnetta siitä. Se hetki kun presidentti piti puheen ja se hetki kun nostettiin Somalian lipun tankoon, mä konkrteettisella tasolla ymmärsin, että mulla on kotimaa jonka eteen moni ihminen riskeeraa henkensä, nytkin. Mä tunsin sillä hetkellä sen, miksi ihmiset riskeeraa henkensä Somalian vuoksi. Se sai mua arvostamaan myös syvällä tunnetasolla Suomea, erityisesti näin itsenäisyyspäivänä.

Uskon, että jos en olisi lähtenyt Somaliaan, en olisi ikinä oppinut arvostamaan suomalaisten isänmaalisuutta tai itsenäisyyspäivän tärkeyttä. Tiedän myös sen kuinka isänmaalisuuteen on rasistien toimesta liitetty paljon negatiivisuutta ja se on surullisen väärin. Toivon, että Suomi ei unohda historiaansa ja erityisesti heitä, jotka kuolivat Suomen vuoksi. Toivon, että Suomi muistaa aina heitä ja sitä kovaa työtä jota on tehty ihmisoikeuksien ja asioiden eteen, jotta tämän päivän suomalaisilla ja ihmisillä on hyvä olla Suomessa. Toivon, että Suomi ei tulevaisuudessa romuta kaikkea minkä eteen on moni taistellut ja minkä eteen on moni kuollut. Toivon myös että pidämme huolen siitä että, suomalaisuus ei ole vain ulkoinen tekijä vaan olemme ylpeitä siitä kuinka suomalisuuden juuret ulottuu ympäri maailmaa.

Suomi muuttuu jatkuvasti monimuotoisemmaksi ja meidän kuuluu olla siitä ylpeitä. Itse henkilökohtaisella tasolle en ole kokenut suomalaisuutta identiteettinä mutta en ole myöskään kokenut ikinä että se olisi myöskään ongelma. En koe, että olisin huonompi kansalainen tai epäonnistunut enkä myöskään kunnioita yhtään sen vähempää Suomea kuin muutkaan. Mä olen hurjan ylpeä suomalaisista piirteistäni ja erityiseti kahden toisistaan poikkeavan kulttuurin keskellä elänneenä se on kieltämättä aiheuttanut kolauksen identiteetilleni. Käynti kotimaassani sai kuitenkin mut ymmärtämään että tämä kaikki epävarmuus johtui suurimmaksi osaksi siitä, että en tiennyt miltä tuntuu olla kotona. 

Mä olen ylpeä Suomesta ja suomalaisista. Olen ennen kaikkea ylpeä siitä, että olen saanut työkalut ja mahdollisuudet Suomen ansiosta olla mukana kotimaani jälleen rakentamisessa.

Kuva Aku Louhimiehen Tuntematon Sotilas- elokuvan ensi-ilta näytöksestä.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: