Tietoisuus tasa-arvosta ja oikeuksista myös tavoitettava maahanmuuttajanaisia.

Noin kuukausi takaperin, olimme kokoontuneen eduskuntaan Ihmisoikeuskeskuksen järjestämään tilaisuuteen jossa pohdimme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Suomessa sekä Euroopan neuvoston Grevio-asiantuntijaryhmältä saatuja ehdotuksia Suomelle. Sen lisäksi olin kansainivälisenä tyttöjenpäivänä moderoimassa pikkuparlamentissa järjestetyssä Jokaisen Tytön Oikeus-seminaaria. Seminaarissa pohdittuun eri viranomaisten sekä järjestöjen kanssa kuinka tietoisuutta lisättäisiin kohderyhmälle heidän oikeuksistaan. 

Olimme Jukka-Pekka Kurttilan ja Suomen World Visionin Annette Gothonin kanssa lakiovaliokunnan kuultavana tyttöjen sukuelinten silpomisen erillilailla kieltävästä laista. Kansalaisloitteen alullepanija on Finlayson Kuva: MTVuutiset.

Jälleen kerran maahanmuuttjanaisten asema on noussut otsikoihin tällä viikolla. Huolen tällä kertaa nosti opettaja, joka oli työssään törmännyt moneen “vaiennettuun” kohtaloon, jota maahanmuuttanaiset kohtaavat. Opettajan kokemuksia lukiessa ei uskoisi että elämme Suomen kaltaisessa maassa, jossa naisten asema ja oikeudet ovat arvostettuja. Olen iloinen kuitenkin, että maahanmuuttanaisten asema sekä oikeudet nostetaan jatkuvasti esille, sillä olen huomannut sen usein kuitattavan vain sivulauseella lähes koko yhteiskuntamme jokaisella taholla. 

Meidän ei tarvitse enää toistaa syyt miksi maahanmuuttajanaiset ovat erityisen riskiasemassa joutua rikoksen uhriksi mutta sen sijaan toivon keskustelua siitä, miksi heihin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi ei tehdä tarpeeksi töitä. Esim. tilastot ja tutkimukset ovat vajaavaisia ja usein viranomaisten tietoon tulee vain yksittäistapauksia. Meillä ei ole tarpeeksi resursoitu mm. tutkimuksiin, tarvittaviin selvityksiin puhumattakaan riittävästä palveluntarjonnasta heille. Kaiken lisäksi vastuu on jätetty liikaa kolmannen sektorin harteille.

Lähisuhdeväkivalta on koko suomalaisessa yhteiskunnassamme iso ongelma ja olen tyytyväinen siihen että meillä on kaikesta huolimatta tarpeeksi tahtotilaa kitkeä ja ennaltaehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sillä saralla on vielä paljon tehtävää. Olen huolissani, että erinnäisistä syistä johtuvien vuoksi maahanmuuttajataustaiset naiset jäävät vailla sitä huomiota mitä tarvitsevat. Uskon tämän johtuvan siitä, että heihin kohdistuva väkivalta ei ole silmiemme edessä. 

Maahanmuuttajanaiset tarvitsevat palveluihin erityishuomota, tukea ja lisää tietoutta omista oikeuksistaan.Tämä on ensisijaisen tärkeä, sillä uskon että jos äidit eivät saa tarpeeksi tietoa omista oikeuksistaan, ongelma jatkuu ylisukupolvien, heidän tyttärilleen. Meidän on korkea aika yhteiskuntana varmistaa että tasa-arvo ja ihmisoikeudet toteutuvat niidenkin keskuudessa, joiden hätää emme päivittäin näe. 

-Ujuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: