Kauan odotettu lähetekeskustelu vihdoin eduskunnassa: Tyttöjen sukuelinten silpomista kieltävä erillislaki.

Tänään eduskunnassa käytiin lähetetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillisellä lailla. Tänään käytiin keskustelua, jota olen odottanut viimeiset kymmenen vuotta. Vähän aikaan sitten myös Euroopan Neuvoston tarkastusyhmä on kannustanut Suomea kriminalisoimaan tyttöjen sukuelinten silpomisen. 

Keväältä, jolloin luovutimme yhdessa kansanedustaja Sofia Vikamin, Finlaysonin Jukka Kurttilan ja Suomen World Visionin ohjelmapäälikkö Annette Gothonin kanssa kansalaisaloitetteen lainsäädäntöjohtajalle Tuula Kulovedelle. 

Suomessa on tehty tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä jo lähes 20v. THL:n tuore riskiarviossa puhutaan hälyttävistä numeroista sen sijiaan että riskiarvio pitäisi olla 0. Useat tahot ovat nostaneet ongelmaksi aiheen parissa työskentelevien haasteista. Oma kokemukseni terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisen kouluttamisesta on pelko ottaa aihe puheeksi ennaltaehkäisevästi puhumattakaan jälkiseurannassa. Yhteisöissä näen haasteena silpomisen tulkinnan, sillä perinteen harjoittavat eivät pidä sitä pahoinpitelynä. Tämä on keskustelu, jonka olisi pitänyt alkaa jo vuosia sitten. 

Seurasin keskustelua innolla Ouluusta. Olen ylpeä päättäjistämme, jotka ovat rohkeen selkeästi nostaneet vahvasti esille, millaisesta vakavasta asiasta on kysymys erityisesti ihmisoikeusnäkökulmasta joka uupuu. Keskusteluun mahtui harmikseni myös puheenvuoroja, jossa leimattiin myös omaa kulttuuritaustaani ja uskontoani. Tyttöjen sukuelinten silpomista harjoitetaan yli uskonto- ja kulttuurirajojen. Näin vakavalla ihmisoikeusloukkauksella politikointi on vaarallista niin uhrien kuin silpomisen vastaisen työn kannalta. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt kuinka keskustelussa nostettiin myös tyttöjen sukupuolten silpomisessa naisten tasa-arvon näkökulmasta. Kysehän on sukupuolittuneesta väkivallanmuodosta, jossa tavoitteena rajoittaa naisen seksuaalioikeuksi ja kehoa.

Moni päättäjä oli sitä mieltä, että Suomen on yhteiskuntana viestittävä kantansa tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, oli avoimin mielin erillislain säätämisestä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painotti tietoisuuden lisäämisen olevan keskeisessä asemassa silpomisen vastaisessa työssä. Erillislaki tyttöjen sukupuolten silpomisesta on nimenomaan vahva, ehkä jopa vahvin tapa lisätä tietoisuutta yksiselitteisesti. 

Itselleni matka tähän pisteeseen on elämäni haastavin henkisesti. On ollut haastavaa keskittyä tähän työhön sydämmellä miettimättä alistanko leimautumiselle kokonaisia kansanryhmiä. Mulle on ollut alusta asti selvä kaikesta huolimatta, että ihmisoikeuksista täytyy kyetä puhumaan eikä pelolle voi antaa valtaa. Olen tehnyt töitä nuorten naisten kanssa, jotka ovat kokeneet silpomista Suomessa syntymisen jälkeen. Sanomattakin on selvää, että olemme epäonnistuneet turvaamaan kaikkia tyttöjä sukuelinen silpomisen kohtalosta.

Siksi nyt on korkea aika Suomen viestiä kantansa ja tehdä kaikkensa, jotta tulevaisuudessa yksikään tyttö ei joudu tämän vakavan ihmisoikeusloukkauksen uhriksi. Siksi haluankin lopuksi kiittää päättäjiämme sekä kaikkia jotka ovat antaneet tukensa kansalaisaloitteelle yli puoluerajojen.

-Ujuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: