Matka kohti Zambezin Tasavaltaa on alkanut

Vuonna 2012, ystäväni houkutteli mua Suomeen teatterinnäytelmään nimeltään Mikä Elämä. Se oli ensikosketukseni näyttelemiseen. En ollut ikinä aikasemmin näytellyt missään ja silti mua aina kiehtoi ajatus näyttelemisestä. Pinja Hahtolan ohjaaman Mikä Elämä- näytelmän myötä opin näyttelemisestä hurjasti. Sain myös oppia alan parhaimmilta näyttelijöiltä, erityisesti Eija Ahvolta. 

Itselleni näytelmän tarina vaikuttaa eniten siihen että lähdenkö mukaan. Tarinan täytyy koskettaa, haastaa, puhutella ja sillä on oltava vahva sanoma, niin itselleni kuin yleisölle. Tämän vuoksi olen lähtenyt mukaan Zambezi-näytelmään, joka palaa uudestaan teatterin lavoille vuosien jälkeen. Ritva Siikkalan ja Beng Ahlforsin kirjoittama Zambezi, saa ensi-iltansa Suomessa 19.2.2020.

Kuvassa Zambezi- näyttelijät: Wali Hashi, Fatima Usman, Ujuni Ahmed, Mira Kivilä, Sonja Silvander, Eija Ahvo, Juha-Pekka Mikkola, Stella Laine ja Betadi Mandunga. Muusikkoja ovat : Pape Sarr ja Maarika Autio. Kuva:  Johnny Korkman.

Zambezi- näytelmä on Suomalaisen pakolaisperheen tarina. Se on tarina ilosta, onnesta, surusta, häpeästä, menetyksestä, isämaalisuudesta, oikeudenmukaisuudesta, vääryydestä ja erityisesti toivosta.  Zambezi on näytemä, joka koskettaa kaikkia ja johon kaikki voi samaistua. Näytelmässä päästään pintaa syvemmällä tuttuihin tuntemuksiin yhteiskunnassamme. Tunteita, joita koen tavallaan yhteiskunnassamme muodostuneen jonkinlaisiksi tabuiksi. Zambezi- näytelmässä annetaan tilaa ja mahdollisuutta omien tunteiden tulkinnalle. Näitä tulkintoja en malta odottaa.

Näyttelijänä  Zambezi on haastaanut mua monella eri tavalla, erityisesti silloin kun puhutaan isänmaallisuudesta. Voinko tuntea vahvaa sidettä ja unelmoida ajasta jolloin en ole ollut edes olemassa? Kokea lojaalisuutta ja isänmaallisuutta synnyinmaatani kohtaan jossa en ole edes ikinä asunut? Onko isänmaallisuus huono vai hyvä asia?  Nämä ovat ajatuksiani joita olen käynyt kesällä Mogadishussa ja viime viikolla Aleksanterin teatterilla Zambezin harjoituksissa. Itse koen isänmaalisuuden hyväksi ja tärkeäksi asiaksi, jonka voi kokea kuka tahansa.

Kuvassa kanssani näyttelijä kollegani Fatima Usman joka näyttelee Zambezissa maahanmuuttoviraston pomoa Bintaa.

-Ujuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: