Yhteisöjen vaiennetut äänet

Eilen 11/8/2019, Helsingin Sanomat julkaisi laajan artikkeli joka käsitteli kunniakontrollin eri muotoja Suomen maahanmuuttajayhteisöissä. Itse esiinnyin kyseisessä jutussa asiantuntijana.

Ensimmäisen kerran puhuin kunniaan liittyvästä kontrollista jo vajaa parikymppisenä, vuonna 2009 Voima-lehdelle. Se koski tyttöjen sukuelinten silpomista sekä tyttöjen vapauden rajoittamista vedoten perheen kunniaan. Vuosia sen jälkeen, olen iloinen että olemme tunnistaneet ja tunnustaneet rohkeasti ilmiön olemassa olon. Siitä huolimatta, ei riitä että parin vuoden välein nostamme “ilmiön” uudestaan ja uudestaan, samoilla ratkaisuehdotuksilla, ilman konkreettisia tekoja. 

Artikkelissa haastateltiin lukuisia henkilöitä anonyymisti. Hawaa, joka eli somaliyhteisössä kaksoiselämää, kantaen vaihtovaatteet laukussaan ja peläten vanhempiensa yhteisöä. Dila lähi-idästä, jonka isä uhkaili tappamisella ja jopa vaihtoehtoisella ilmoittaumisella sen jälkeen poliisille. Ayania, joka pelkäsi joutumista helvettiin ja mitä konkreettista hänen perhe voisi tehdä hänelle. Näiden lisäksi monet rohkeat naiset ovat omilla kasvoillaan jakaneet kokemuksiaan kyseisellä artikkelissa. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä. Mä tunnen kymmeniä saman kohtalon ja hurjempiakin omaavia naisia suomessa. Tunnistan ystäväpiirini sekä itseäni monessa kohtaa anonyymi tarinoista. Sen vuoksi minä tätä tytötä teen. Surullista, mutta näin se on. Meidän suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Usein blogeissani nostan huoleni yhteisönpaineesta joka menee usein yksilönvapauden edelle. Se menee perheen omien valintojen edelle. Yhteisön kunnia ja maine menee valitettavasti myös yksilön turvallisuuden edelle liian usein. Tämän vuoksi ympäröivän yhteiskunnan rajaveto pitää olla selkeä. Tämän vuoksi olen sitä mieltä että meidän lainsäädäntö ei pidä antaa “väärinymmärrykselle” sijaa. Erityisesti kun kyse on ihmisen perusoikeiuksista.  Meidän laissa ei saa olla minkäänlaista tulkintavaraa kun tulee kyseseen esim. pakkoavioliittoa tai  tyttöjen sukuelinten silpomista. Tiedän että rikoksen selvittämisen ja tuomion kannalta kannalta tällä ei ole merkitystä, sillä ovathan ne jo nyt rikoksia. Valitettavasti sillä kuitenkin on iso merkitys yhteisöissä, jossa eletään omiaan tämän päivän Suomessa. Suomalaisen yhteiskunnan kanta tulee olla ymmärrettävissä ilman tulkintavaraa tämänkaltaisissa ihmisoikeusrikoksissa.

Moni on kauhistella järkyttyen artikkelia lukiessaan ja siihen on syytä. Onhan se hurjaa monen korviin, että täällä useiden ihmisten arki on kuin suoraan 50-luvulta. Onhan se hurjaa, että monet yksilöt yhteisöissä elävät pelossa, kohtaen täällä meidän yhteiskunnassa asioita mitä moni  heistä on tullut pakoon Suomeen. Onhan se hurjaa, että tasa-arvon edellä kävijä maana, meillä on ihmisryhmiä, jotka ovat jääneet sen ulkopuolelle. Onhan se hurjaa, että omien pelkojemme ja rasistien vuoksi, emme ole uskaltaneet pitämään tarpeeksi ääntä heidänkin puolestaan. Onhan se hurjaa, että olemme tieneet tämän kokoajan. 

Uskon vahvasti eilisen artikkelin olleen tärkeä ja iso askel kunniaväkivallan uhreille.  Heille on annettu tilaa, ja heitä on kuultu. Voimmeko vihdoin siirtyä keskustelussa eteenpäin teon tasolle ja pohtiä kuinka tasa-arvo ja ihmisoikeudet tavoittavat näitä yksilöitä. Näitä yksilöitä joiden ääni ei kuuluu yhteiskunnamme “juupaseipäs”- älämölön seasta. Kuinka varmistamme että tasa-arvo ja perusoikeudet koskettavat jokaista yksilöä, riippumatta yksilön etnisestä taustasta. Kuinka varmistamme, että viesti on selkeä tavoittaakseen näitäkin yhteisöjä. Tässä muutama kysymys meille kaikille pohdittavaksi.

Vastuu kuuluu meille jokaiselle kun kyse on ihmisoikeuksista. Siinä vaiheessa kun kyse on yksilöön kohdistuvasta rikoksesta, uhrin kannalta on saman tekevää kuka siihen puuttuu. 

-Ujuni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: