Jätimme tyttöjen sukuelinten silpomisen erillislailla kieltävän kansalaisaloiteen eduskuntaan.

Kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle. Kuvassa: Annette Gothóni, Ujuni Ahmed ja Jukka Kurttila. Kuva; OONA MYNTTINEN/IL

Luovutimme eilen iltapäivällä eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle. kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillisellä lailla. Matka tähän pisteeseen, ei ole ollut helppo, eikä tämä ole ollut missään nimessä itsestäänselvyys. Se että tähän pisteeseen päästiin, tarkoittaa että me emme hyväksy tyttöjen sukuelinten silpomista missään muodossa yhteiskuntana. Haluan vielä korostaa, että kyse on sukupuolittuneesta väkivallasta jonka tarkoitus on nimenomaan rajoittaa naisen seksuaalioikeuksia kuin alistaa tyttölasta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa epätasa-arvoon. Tyttölasta valmistellaan tiettyyn rooliin, joka usein on olla vain äiti ja vaimo.  

Usein minulta kysytään että suomessahan se on jo rikos eli mihin erillislaki tarvitaan. Viime viikolla Seura-lehti julkaisi laajan jutun, jossa on haastateltu eri asiantuntijoita (mukaan lukien minut) sekä viranomaisia aiheesta. Tässäkin jutussa ei tullut yllätyksenä tämä ikuinen problematiikka. Se että viranomaiset eivät vieläkään oikein osaa ottaa niin sensiitiivista asiaa puheeksi tai puuttua, syystä tai toiseen. Kuitenkin Seura-lehden kattavasta jutusta voi hyvin pettyneenä tarkastella mitä ja missä vaiheessa suomessa olemme alkaneet ottamaan vakavasti tyttöjen sukuelinten silpominen. Valitettavasti se on ollut vasta viimeiset kaksi vuotta, kun olemme alkaneet puhua, että vaarassa on myös suomessa syntyneet tytöt. Tämä vaara kuitenkin on ollut tiedossa aivan varmasti jo somalisyntyisen lääkäri Mulki Mölsän aikaan joka aloitti työn jota itse koen tällä hetkellä vain jatkavani.

Jutun lukiessa, mua alkoi ahdistaa taas. Miten voimme vuodesta toiseen, mediaa myöten ihmetellä ja voivotella, että viranomaisten on vaikea ottaa puheeksi kun epäillään rikosta joka kohdistuu lapseen. Kenellä on vastuu ja kenen on vastuulla katsoa että virkavelvollisuutta ei rikota? Hyväksymmekö tyttöjen sukuelinten silpomista suomessa koska puhuminen on vaikeaa ja pelko rasismista leimautumiselle on mahdollista? Olisiko tämä mahdollista jos kyse olisi ollut mistä tahansa kantasuomalaiseen lapseen kohdistuva törkeä pahoinpitely? Menisikö silloin läpi, että vaikea puuttua, koska viranomaisten on vaikea ottaa pahoinpitely puheeksi Maijan vanhempien kanssa? En usko. 

En usko että pelkkä valistaminen ja kouluttaminen tulee riittämään yli 20v jälkeen, vaan sen tueksi täytyy saada erillislaki tai maininta. Erillislaki antaa erityisen vahvan tuen sekä tarvittavan vakavuuden niin viranomaisille kuin heille jotka ovat avainasemassa ehkäisevään ja puuttuvaan työhön. Kun silpominen on selkeästi kieletty laissa, niin viranomaiset kuin he, jotka vielä perinnetta harjoittavat, ymmärtävät puheen tärkeyden eikä tulkintavaralle ole sijaa. Silloin, ihan sama mistä syystä vanhempi tyttölastaan silpoo, viranomaisen on helpompi kieltää sen eikä tarvitse miettiiä kulttuurisidonnaisia syitä. Se on yksiselitteisesti kieletty, perinteen omalla nimellään ja piste. 

KUVA:OONA MYNTTINEN/ILTALEHTI

Vaikka olen iloinen ja ylpeä siitä, että keskustelu on herättänyt monia tahoja niin kansalaisärjestöjä kuin viranomaisia, uskon että työ on kuitenkin jatkuvaa eikä välttämättä ikinä tule valmiiksi. Suomi on siinä mielessä hassu, että me tahdotaan havahtua välillä ongelmiin usein jälkijunassa. Siitä huolimatta täällä naisten- ja lastenasiat ja tasa-arvo ovat hyvin tärkeitä. Toivon vain että huolehdimme myös haavoittuvassa asemassa olevista, niistä joilla ei valitettavasti ole omaa ääntä vielä vaatia omia oikeuksia. Varmistaa että myös heillä on mahdollisuus tasa-arvoiseen lähtökohtaan naisina ja lapsina. Se on meidän velvollisuus. 

-Ujuni Ahmed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: